Slovenian Wine

Hisa Stekar wijn, voeding en rust
Terwijl ik uitkijk over de mooi onderhouden wijnvelden. Met het getjilp van de vogeltjes op de achtergrond. Overpeins ik de afgelopen dagen.

We kwamen 2 dagen geleden aan, na een tussenstop in Ljubljana (de hoofdstad van Slovenië). Op weg naar Hisa Steker werden we telkens weer verrast door de korte afstanden en de verscheidenheid van de natuur. In een dag vanuit de Alpen door een groen, heuvelig landschap, op weg naar Sloveens Toscane. Een half uurtje langer en je voetjes bungelen in de zee. In de tussenliggende natuur kun je skiën, wandelen, kajakken, zwemmen en vooral heel lekker eten. Aangevuld met voortreffelijke wijnen. En voor dat laatste gingen we op pad.

De familie Stekar verwelkomde ons warm. Niet allee qua weer maar ook qua atmosfeer is het goed toeven op de wijnboerderij. Een fijn uitzicht op de wijnvelden waar we als snel een wandeling maakten en terecht kwamen in een paradijs aan fruit. We aten ons buik vol aan de kersen, rechtstreeks van de bomen, opgewarmd door de zon. Wat een smaak! In de periode half mei tot half juni worden per dag enkele honderden kilo’s geplukt en naar de markt gebracht. Hard werk! Het fruit laat niet op zich wachten. De vijgen waren nog niet rijp en de abrikozen al net zo lekker als de kersen.

De nog jonge druiven genietend van de warme zonnestralen van het voorjaar. Hoe meer zonneschijn hoe beter de oogst. Speciaal bij biologische wijnen belangrijk omdat het alcoholpercentage onder invloed van de zon stijgt en daarmee de houdbaarheid van de wijn op langere termijn bepaalt. Percentages tot 16% zijn in deze regio geen uitzondering. Veelal varieert het tussen 12,5 en 15%.

De eerste avond hadden we een heerlijk diner buiten op het terras met een keur aan wijnen. Met een kleine apetizer proefden we onze eerste ‘wijn’. Bubbeltjes!! Altijd goed om iets moois mee te starten. Champagne mag het niet genoemd worden. Dit is voorbehouden aan de Franse Champagne streek. Het maakproces is echter hetzelfde. De smaak in deze omgeving, openend, vol verwachting op dat wat komen gaat. Is dat niet de diepere betekenis die we allemaal voelen als we ‘bubbeltjes’ drinken. Het nieuwe jaar, het begin van een huwelijk, een feestje dat gaat beginnen, etcetera. Altijd uitnodigend en vrolijk. Het feest kon beginnen!

De wijn die volgde was een lichte rosé wijn van een witte druif met een rode huid. Een heerlijke starter die volledig paste bij de gnochi.

De maaltijd werd een feest. Verschillende smaken, bont gekleurd, samen met verschillende wijnen. Natuurlijk en vooral heel ontspannend. In de dagen die volgden werd het diner één van de hoogtepunten van de dag waar we naar uitkeken. Menig glas wijn werd er gedronken. En veel water. Op elk glas wijn is het advies 2 glazen water omdat alcohol water onttrekt aan je lichaam. Het zorgt er tevens voor dat je ’s ochtends weer zo fris als een hoentje aan de dag kan beginnen.

De wijnen van Jure Stekar kenmerken zich voor ons als gebalanceerd. Nooit wrang maar vol van smaak. Nooit zuur maar zacht. De druiven worden met de hand geplukt als ze rijp zijn. Vele wijnen zijn zurig omdat de druiven nog niet geheel gerijpt zijn als ze worden geoogst. De omstandigheden laten het niet langer toe ze langer de tijd te geven. Vaak onder de druk van de commercie. In deze Sloveense regio is dit niet het geval. Er wordt met zorg geplukt omdat men weet dat dit in belangrijke mate de biologische wijn zo goed maakt. Niet voor niets wordt langzaam bekend dat Sloveense wijnen tot de beste van de wereld behoren. Helaas voor ons wordt 95% van deze wijnen in eigen land geconsumeerd. Slechts 5% vindt zijn weg naar elders. Eén van die wegen is KOOZIE. Wij zijn dan ook super blij dat we de wijnen van Jena Stekar mogen schenken. Een exclusiviteit waarvan wij weten dat menig liefhebber zal genieten. Kom je ook een keer proeven?